Virtueel Vastgoed Voor Bouw Professionals

Elke seconde worden er zo’n 40 duizend zoekopdrachten uitgevoerd op Google. Dat komt neer op een kleine 3,5 miljard zoekopdrachten per dag en 1,2 biljoen zoekopdrachten per jaar. Best wel hoge cijfers en daar komt bij dat het aantal per dat alleen maar groter wordt.  Toch zijn de ondernemende vakmensen in de bouw met weinig of geen online aanwezigheid het meest kwetsbaar. Dit is niet omdat mensen niet van lokale bedrijven houden: Het probleem is dat de moderne consument deze bedrijven niet goed kan vinden. 

In Nederland beschikt 87% van de bevolking over een smartphone. Deze aantallen zijn wereldwijd toegenomen en de apparaten hebben de manier waarop we iets vinden totaal veranderd. Als de consument een vakman voor bijvoorbeeld kunststof kozijnen wil vinden, zal hij of zij waarschijnlijk de volgende drie dingen doen: 

 • Eerst wordt er op Google gezocht naar de juiste vakman voor de klus.
 • Vervolgens worden er op Google Maps een paar vakmannen in de buurt vergeleken.
 • Tot slot beperkt de consument de keuzes tot één, met de aanbevelingen uit lokale bedrijfsgidsen en online recensies.

Elk bedrijf dat in alle drie de fasen van dit zoekproces niet goed zichtbaar is, of niet goed overkomt vanwege slechte beoordelingen en/of onjuiste bedrijfsinformatie, zal de kans op meer potentiële klanten verdwijnen.

Deze drie stappen worden niet alleen gevolgd als we op zoek zijn naar een vakman. Dit zijn ook de stappen die worden genomen wanneer de consument iets wil doen wat belangrijk is. Deze drie stappen maken deel uit van wat wij de moderne klantreis noemen. Veel vakmensen hebben hun marketingplan niet aangepast aan de gewoontes van de moderne consument.

Uit een recent onderzoek van Deloitte* blijkt dat 81% van de kleine en middelgrote bedrijven: 

 • geen inzichten heeft tot bepaalde data om producten of strategieën te personaliseren
 • geen toegang tot goede marketingtools heeft zoals zoekmachineoptimalisatie
 • geen optimale website heeft die in staat is om op een efficiënte manier offerteaanvragen en/of bestellingen te verwerken

*Afkomstig uit een onderzoek van Deloitte: The performance of Small and Medium Sized Businesses in a digital world.

Wat kun jij als vakman of vakvrouw doen om dit probleem op te lossen?

De moderne klantreis 

Marketingexperts hebben een verscheidenheid aan stappen in het moderne klantentraject, maar ze hebben allemaal betrekking op de volgende kerngebieden.

De moderne klantreis: Een bredere aanpak voor de vakman

Door het inzetten van online marketing via meer kanalen wordt de kans veel groter dat consumenten op zoek naar de juiste vakman en informatie, jou ook tegenkomen op deze kanalen. Onderstaand vind je enkele van de belangrijkste kanalen die elk bedrijf nodig heeft om een goede en professionele aanwezigheid te hebben.

 • Social Media (vooral Facebook en Instagram scoren hoog)
 • Betaalde advertenties op het Google-zoeknetwerk
 • Organische resultaten in zoekmachines (vooral Google) (Zoekmachineoptimalisatie)
 • Lokale bedrijfsgidsen en online beoordelingssites
 • Online kaarten (Google Maps)

Elk van deze kanalen kan het kanaal zijn dat de moderne consument gebruikt om een vakman te vinden. Het eerste doel van lokale bedrijven is dus om hun aanwezigheid op zoveel mogelijk van deze kanalen te verbeteren.

De moderne klantreis en de veranderende rol van je plaats

De meesten consumenten gebruiken kaarten en navigatiefuncties op hun telefoons om de weg te vinden. Dit is op zich al een belangrijke reden waarom jij je belangrijke informatie online moet hebben en op Google Maps gevonden moet worden, maar dit is niet de belangrijkste rol die een locatie heeft. Wat de moderne consument online vindt, is volledig afhankelijk van zijn locatie, vooral als het gaat om het zoeken naar diensten, producten en bedrijven in de buurt. De moderne klantreis is meer dan ooit gericht op de locatie van de gebruiker (jouw potentiële klant). Om ervoor te zorgen dat jij als vakman de juiste zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten bereikt, moet je beschikken over de volgende eigenschappen: 

Consistente (up-to-date) vermeldingen in alle belangrijke lokale bedrijfsgidsen

Een zoekmachine-optimalisatie-strategie die rekening houdt met de juiste zoekwoorden voor lokale zoekopdrachten

Een professionele aanwezigheid op lokale kaarten, Google Maps en Google Mijn Bedrijf

Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat klanten in jouw omgeving, die op zoek naar jouw diensten, jou vinden.

De moderne klantreis: beoordelingen & onderzoek

Nadat je online bent gevonden, zullen de meeste potentiële klanten hun gegevens niet zomaar invoeren totdat jij hun vertrouwen hebt gewonnen. We weten dat 40% van de consumenten geen gebruik zal maken van een bedrijf met negatieve recensies en dat 94% van de bezoekers verder gaan kijken vanwege slechte recensies. Het is daarom belangrijk dat je de online beoordelingen en social media van je bedrijf professioneel beheert of dit laat doen door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. 

Je moet negatieve en positieve beoordelingen bijhouden op Social Media om de positiviteit te bevorderen en eventuele problemen op te lossen die in nog meer slechte recensies zouden kunnen uitmonden.

Je moet moet snel reageren op negatieve beoordelingen, zodat bezoekers ook gelijk zien dat er wat mee gedaan wordt. Dit straalt weer vertrouwen uit want een potentiële klant weet ook dat iedereen fouten kan maken en niet alles altijd perfect gaat. Hoe je omgaat met klachten is heel belangrijk. 

Je moet ervoor zorgen dat je een duidelijk zichtbaar profiel hebt in alle belangrijke reviewsites en tevreden klanten moeten gestimuleerd worden om een recensie achter te laten. Stuur ze bijvoorbeeld een mailtje met een link naar de reviewsites en of ze daar een recensie willen achterlaten. 

Dit zal niet alleen leiden tot meer conversies (omzetting van bezoeker naar klant), maar helpt je ook om je concurrentie te verslaan. Veel bezoekers gebruiken beoordelingen als doorslaggevende factor bij het nemen van een beslissing zoals een offerteaanvraag indienen. Een sterk beoordelingsprofiel helpt je ook om door meer klanten gevonden te worden. Positieve beoordelingen zijn krachtige signalen voor zoekmachines zoals Google, die bijdragen aan een hogere positie en een grotere zichtbaarheid in de zoekopdrachten.

Wordt onderdeel van de moderne klantreis

Onze vakmanRanking 360 service is speciaal in het leven geroepen om jou als vakman of vakvrouw zichtbaar te maken op alle plekken die belangrijk zijn tijdens het moderne klantentraject. Voor een betaalbare prijs per maand kun je nu top posities behalen bij alle zoekmachines, Google Ads-campagnes laten draaien om direct bezoekers en leads (potentiële klanten) te krijgen, het socialmediaprofiel van je bedrijf te beheren, recensies en je aanwezigheid in lokale bedrijfsgidsen te beheren en natuurlijk je concurrentie in de gaten houden.

Als we alles draaiende hebben kun je zelf de resultaten bijhouden op de pc en zelfs op je telefoon in een overzichtelijke APP.

Bekijk meer informatie over onze vakmanRanking 360 service!

Voor meer informatie over ons gehele VirtueelVastgoed traject inclusief de vakmanRanking service kun je de volgende pagina bekijken: VirtueelVastgoed

Paul Efdé
Author: Paul Efdé

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Activeer je hele klantervaring met vakmanCRM

 • Klantrelaties verbeteren
 • Acquisitie verbeteren
 • Beheer potentiële klanten efficiënt
 • Boekhouden met vakmanCRM
 • E-mail marketing
 • Klantrelatiebeheer
 • Marketingautomatisering
 • Verkoopbeheer met offertes, facturen en registratie van betalingen, contracten en leads

Meld je aan en ontvang je vakmanCRM demo!

We maken je demo binnen 24 uur gereed nadat we aanvullende informatie hebben ontvangen omtrent je bedrijf.
Je informatie zal nooit aan derden worden doorgegeven.